Winkelwagen

Informatie over douche warmte-terugwinning

Bij een douchebeurt van gemiddeld 5 minuten en ongeveer 12 Liter water per minuut wordt 60 liter water van 38 tot 40 graden gebruikt. Bij langer douchen of bij die grote luxe stortdouches ligt dit waterverbruik nog veel hoger!
Dit douchewater gaat direct via de afvoer naar de riolering,  waarmee veel warmte verloren gaat. 
Om een idee te krijgen hoeveel warmte er zo wordt verspild moet u zich eens proberen voor te stellen hoeveel tijd en gas u op uw fornuis nodig zou hebben om 6 emmers met 10 Liter koud water te warmen tot 40 graden.

Warmte hergebruiken bespaart veel energie
Door het warme afvoerwater van de douche door een warmtewisselaar te laten stromen kan een groot deel van deze warmte worden overgedragen aan het koude water dat naar de ketel gaat of direct naar de koudwateraansluiting van de douchemengkraan. Deze warmteoverdracht vindt plaats als het water door de afvoer stroomt en er tegelijk een kraan loopt. Dus tijdens het douchen bent u aan het energiebesparen met de douchewater warmtewisselaar zonder dat u er iets van merkt .

Een douchewater warmtewisselaar;
- Bespaart bij 4 persoonshuishouding gemiddeld ca. 200 m3 gas per jaar!
  Hoe meer personen in een huishouden en hoe meer (langer) er wordt gedouched hoe groter de
  besparing natuurlijk!
- Wordt tegenwoordig regelmatig in nieuwbouwprojecten toegepast om aan de verplichte EPC-
  norm te voldoen.
- verdient zich in 3 - 5 jaar terug (afhankelijk van het gebruik van uw douche)

Van de douche -warmtewisselaar zijn verschillende uitvoeringen leverbaar;

Douche-pijp warmtewisselaar

De douche-pijp warmtewisselaar is bedoeld voor plaatsing in een verticale afvoer onder een douchebak. Daarvoor heeft u in de verticale afvoer wel een ruimte nodig die hoog genoeg is om de warmte-wisselaar te plaatsen. Er zijn verschillende versies leverbaar van diverse merken en van verschillende lengtes. De meest egbruikte versie is zelf ongeveer 2,1 m hoog en daarvoor heeft u in de verticale afvoer wel een ruimte nodig van ca 2,40-2,45 m en dat kan dus meestal alleen als de douche op de bovenverdieping is geplaatst. Deze uitvoering kan tot wel 65% van de warmte terugwinnen uit het  afvoerwater! Bij de kortere uitvoeringen heeft u minder hoogte nodig maar dan ligt het rendement wel wat lager.

Douche-goot warmtewisselaar

De douche-goot warmtewisselaar wordt gebruikt wanneer er geen ruimte is voor het plaatsen van een douche-pijp warmtewisselaar, bijvoorbeeld omdat de afvoerleiding onbereikbaar is, niet verticaal loopt of als de douche niet op een verdieping is geplaatst maar op de begane grond. De douche-goot warmtewisselaar komt dan in de plaats van de normale douche-goot. Als er geen afvoergoot kan worden vervangen of geplaatst dan kunt u deze uitvoering niet gebruiken. 

Douche-bak warmtewisselaar

De douche-bak warmtewisselaar gecombineerd met een speciale douchebak is voor die gevallen waar geen douche-pijp warmtewisselaar en geen douche-goot warmtewisselaar kan worden geplaatst. Deze uitvoering komt in de plaats van een gewone douchebak en kan tot wel 55% van de warmte terugwinnen uit het afvoerwater!

Alle uitvoeringen zijn uitgebreid getest en gekeurd en voldoende aan alle betreffende wetten en eisen. Mits geïnstalleerd volgens de voorschriften is er geen gevaar voor legionella.