Winkelwagen

Algemene informatie over onze zonnepanelen /pv-systemen

 

Zonnepanelen

Op het gebied van zonnepanelen bestaan er vele aanbieders uit Europa, Japan, China en Korea. Modellen en prijzen wijzigen regelmatig en de vermogens van de diverse panelen nemen nog steeds toe. Belangrijk bij zonnepanelen is natuurlijk de opbrengst per vierkante meter maar die neemt in de loop der jaren af en dat verschilt per fabrikant/type. Belangrijk is dan ook de vermogensgarantie na bijvoorbeeld 10, 20 of 25 jaar omdat het wel de bedoeling is dat de panelen dan nog steeds behoorlijk blijven produceren. Verder is belangrijk dat de opgegeven vermogens minimale waardes zijn en alleen een positieve afwijking kunnen hebben. Zeker bij heel goedkope panelen komt het nog voor dat + of - toleranties worden opgegeven zodat een paneel ook minder kan opleveren dan wordt gespecificeerd. Verder hebben alle zonnepanelen negatieve temperatuur coefficienten wat inhoudt dat het paneel minder vermogen oplevert bij stijgende temperaturen. Voor een maximale opbrengst is het belangrijk dat dit effect zo klein mogelijk is. Aangezien al deze eisen sterk samenhangen met de kwaliteit van de panelen leveren wij alleen zonnepanelen van gerenommeerde fabrikanten met een lange staat van dienst zodat hier ervaringsgegevens van bekend zijn.

Daarom treft u vooralsnog alleen zonnepanelen aan van Yingli, LG, Panasonic en Kyocera.

Yingli (china) is de grootste fabrikant van kristallijne panelen ter wereld en levert al jaren een uitstekende kwaliteit panelen voor een goede prijs.

LG (Korea) levert uitstekende panelen met een hogere opbrengst per m2 tegen een acceptabele meerprijs.

Panasonic (Japan, voorheen Sanyo) levert heel goede panelen met een zeer hoge opbrengst per m2 maar wel tegen een hogere prijs, vooral interessant als u weinig ruimte heeft en toch een zo hoog mogelijke opbrengst wilt.

Kyocera (Japan) leveren wij vooral voor mobiele toepassingen waar accu's moeten worden opgeladen zoals op kampeerauto's, zeil- of motorjachten, of bij afgelegen buitenhuisjes.

Omvormers

Belangrijk bij de omvormers is natuurlijk het rendement en dan niet alleen bij volle zon maar ook bij minder zonnige dagen als de panelen niet veel leveren. Zeker zo belangrijk is echter de kwaliteit voor wat betreft de levensduur waar de afgelopen jaren zeer veel problemen mee zijn geweest bij diverse projecten in Nederland. Omvormers blijven over het algemeen hetzelfde rendement houden gedurende vele jaren maar uiteindelijk gaan ze wel een keer kapot en of dat na 5, 10, 15 of 20 jaar gebeurt maakt nogal wat verschil voor de kostprijs van uw systeem over de gehele levensduur. Ook bij de beste omvormers gaat er ooit weleens een kapot en dan is een goede service belangrijk. Om die reden bieden wij alleen omvormers aan van gerenommeerde fabrikanten.

Soorten omvormers

Er zijn verschillende soorten omvormers die allemaal hun voor- en nadelen hebben en afhankelijk van de toepassing worden gekozen.

 • String omvormers,
  dit zijn de omvormers die van oudsher het meest worden gebruikt en waarbij een aantal panelen in serie met elkaar (een "string"genoemd) op de omvormer worden aangesloten. In principe leveren string omvormers het hoogste rendement tegen de laagste kosten maar ze hebben een belangrijk nadeel. Omdat alle panelen in serie zijn aangesloten is het zo dat als er een paneel geheel of gedeeltelijk in de schaduw ligt van een boom, dakkapel etc en bijvoorbeeld maar de helft van zijn normale vermogen levert dan leveren alle panelen in dezelfde string maar de helft op. Een klein beetje schaduw kan dan grote invloed hebben op de total;e opbrengst!
 • Micro-omvormers,
  micro-omvers zijn kleine omvormers die per paneel of per twee panelen op het dak achter een paneel worden gemonteerd en daar direct omzeten naar 230V. De micro-omvormers zijn onderling verbonden met een speciale 230Vac kabel verbonden die naar binnen gat naar de groepenkast. Het voordeel van een micro-omvormer per paneel is duidelijk, ieder paneel levert altijd het maximale vermogen afhankelijk van de hoeveelheid zon op dat moment zonder dat daarbij de andere panelen worden beinvloed. Bij daken met meerdere panelen die om de beurt meer of minder in de schaduw komen te liggen of als de panelen verschillende richtingen of hellingshoeken hebben levert dit eeen aanmerkelijk hogere opbrengst op dan een string omvormer.
  Micro-omvormers zijn qua kosten vooral interessant voor systemen met veel last van schaduw tot ongeveer 10 panelen.
 • String-omvormers met optimizers,
  string-omvormers met optimizers vormen eigenlijk een mengvorm tussen de bovengenoemde systemen. Om de werking goed te begrijpen is enig inzicht in de elektriciteitsleer noodzakelijk en vooral van de begrippen spanning in Volt (aangeduid met de V), stroomsterkte in Ampere (aangeduid met de letter A) en vermogen in Watt (aangeduid met de letter W of kW voor kiloWatt of 1000 Watt).
  Bij dit systeem worden alle panelen in serie aangesloten op een stringomvormer. Bovendien wordt er achter ieder paneel een optimizer geplaatst (voor de technici, een dc-dc omvormer) die ervoor zorgt dat dat ieder paneel in die string altijd de zelfde stroom (A) levert onafhankelijk van de hoeveelheid zon op dat paneel. Omdat de panelen niet allemaal even veel vermogen kunnen leveren als er een of meerdere in de schaduw liggen en andere niet mnoet de spanning van een "schaduw"paneel omlaag worden gebracht om de juiste stroomsterkte te kunnen leveren. Het klinkt misschien ingewikkeld maar het werkt prima en hiermee is het ook mogelijk om panelen van verschillende merken en typen, richtingen en hellingshoeken te combineren in één string. De optimizers worden bestuurd vanuit de string-omvormer of vanuit een aparte communicatiemodule.
  String-omvormers met optimizers zijn qua kosten interessanter dan micro-omvormers vanaf ca 10 panelen. 

Steca (D) string-omvormers leveren wij voor kleine systemen tot 600Wp

Mastervolt (NL) string-omvormers leveren wij voor kleine systemen tot 600Wp

Omnik (D/Ch) string-omvormers leveren wij voor kleine en middelgrote systemen tot 4500Wp

SMA (D) string-omvormers leveren wij voor systemen van 1300Wp tot zeer groot

Kostal (D) string-omvormers leveren wij vooral voor 3-fasen systemen van 4000Wp tot ca. 10.000Wp

Enphase (USA) micro-omvormers en leveren wij vooral voor systemen met schaduw of verschillende richtingen en hellingshoeken van de panelen tot ca 10 panelen.

Solar Edge (Is) omvormers en optimizers leveren wij vooral voor systemen met schaduw of verschillende  richtingen en hellingshoeken van de panelen of voor verschillende typen panelen, zeer geschikt voor systemen vanaf ca 10 panelen.