Winkelwagen

Zwembadverwarming met zonne-energie

De oplossing, verwarmen met milieuvriendelijke en bovendien gratis zonnenergie!

Juist een zwembad leent zich heel goed om te verwarmen met behulp van de zon.
Om een zwembad te verwarmen zijn immers geen hoge temperaturen nodig, 30 graden is al genoeg. Het gaat echter wel om grote hoeveelheden water die verwarmd moeten worden.

Een zonneboiler gebruiken voor het verwarmen van een zwembad?
Veel mensen denken bij het verwarmen van een zwembad met zonneenergie aan dezelfde techniek als bij een zonneboiler. Hoewel dat een mogelijkheid is vergt dat een duurdere en wat wat uitgebreidere installatie. Bij een zonneboiler voor warm tapwater moet een boilervat van 100 - 300Liter worden opgewarmd tot liefst minimaal 60 graden en bij voorkeur nog hoger. Dat vereist collectoren met een zeer hoge efficientie voor het omzetten van de zonne-energie in warm water en bovendien moeten de collectoren, leidingen, pomp etc ook allemaal tegen die temperaturen bestand zijn. De hiervoor bestaande systemen zijn echter niet geschikt voor gechloreerd zwembadwater waardoor er weer een dure warmtewisselaar nodig is. Wanneer u echter een zonneboiler gaat installeren voor warm tapwater en zeker als u die ook gaat gebruiken voor verwarmingsondersteuning dan is het het juist zeer interessant om met hetzelfde systeem ook uw zwembad te verwarmen.

Wanneer u echter alleen uw zwembad wilt gaan verwarmen met zonne-energie dan is er een betere oplossing, goedkope kunststof zonne-collectoren geschikt voor hoge doorstroomvolumes.
Voor het verwarmen van een zwembad bestaan speciale kunststof zonne-collectoren die goed bestand zijn tegen gechloreerd zwembad water zodat u het water uit zwembad met een groot volume rechtstreeks door de collectoren kunt pompen.
Vaak kan dit zelfs met uw bestaande filterpomp waardoor de kosten nog verder kunnen worden gedrukt. Als uw collectoren op het hoogste punt niet meer dan 6 meter boven het wateroppervlakte van uw zwembad komen zal dit meestal kunnen.
Een simpele, elektrisch bediende, klep achter het filter bepaalt dan of het water rechtstreeks terug naar het zwembad wordt gepompt of via de zonne-collectoren om te worden verwarmd. De klep zelf wordt bestuurd door een eenvoudig besturingssysteem dat met twee sensoren meet hoe warm het water in het zwembad is en hoe warm het in de collectoren is. Als het water in het zwembad te koud is en de temperatuur in de collectoren is hoger dan opent de klep naar de collectoren en anders wordt hij gesloten.