Winkelwagen

Zonneboiler, hoe bepaal ik de grootte van het systeem?

De grootte van een zonneboilersysteem, met name het oppervlakte van de zonnecollectoren en de grootte van de boiler bepalen in hoge mate de effectiveit en het rendement van het systeem. Dat met een groter systeem het rendement toeneemt is voor de hand liggend maar helaas neemt daarmee ook de prijs toe.

In veel nieuwbouwhuizen wordt standaard een zonneboiler geinstalleerd om aan de verplichte EPC norm te voldoen. Helaas wordt daarbij vaker naar de prijs gekeken dan naar een optimale installatie. Zo zie je bij grote nieuwbouw eensgezinswoningen, die zeker voor 4 personen en meer bedoeld zijn, zonneboilers met een collectoroppervlakte van iets meer dan 2 m2 wat echt te weinig is.

Maar hoe weet je nu hoeveel vierkante meters collectoroppervlakte je nodig hebt en hoe groot de boiler moet zijn?

Om de grootte van een zonneboiler te bepalen wordt zeker in Duitsland en Oostenrijk (waar al honderduizenden installaties werken) in eerste instantie gewerkt met de vuistregel;
- per persoon minstens 1 m2 collectoroppervlakte
- per m2 collectoroppervlakte 50L boiler inhoud.
Dat die mini-zonneboilers die we in Nederland helaas al te veel zien daar ver vanaf zitten zal duidelijk zijn.
Deze vuistregel werkt goed als uw dak goed op het zuiden is gericht, een optimale hellingshoek heeft van ongeveer 36 graden en uw huishouden een gemiddeld warmwaterverbruik per persoon heeft.
In de meeste gevallen klopt dat natuurlijk niet en dat dat gevolgen heeft voor de grootte van de zonneboiler is voor de hand liggend. 

Om een goede bepaling te doen wordt dan vaak gewerkt met het onderstaande nomogram.

            nomogram_zonneboiler_dimensionering.jpg

Het ziet er op het eerste gezicht misschien ingewikkeld uit maar dat is het zeker niet.
Klik hier om het nomogram op een groter formaat te downloaden en print het uit met de uitleg hoe het werkt. U zult zien dat u in een kwartiertje uitstekend zelf kunt bepalen hoe groot het systeem voor uw situatie moet zijn.