Winkelwagen

Zonneboiler installeren, wat heb ik daar allemaal voor nodig?

Om een zonneboiler te installeren heb je natuurlijk in eerste instantie het zonneboiler-systeem zelf nodig en dat bestaat uit de volgende hoofdonderdelen;

  • Zonnecollectoren, een of meer voor op het dak
  • Montagesysteem voor de zonnecollectoren op het pannendak of plat dak
  • Boiler, passend bij de zonnecollectoren
  • Pomp met leegloopvat of pomp met expansievat (afhankelijk van het systeem)
  • Zonneboiler besturingssysteem met sensoren

Bovenstaande hoofdonderdelen vindt u op deze site in complete set aanbiedingen onder "Zonneboilers" -> "Complete setaanbiedingen" in het menu links.
Voor het bepalen van het juiste systeem verwijzen wij u eerst naar de informatiepagina;
"Zonneboilers, hoe bepaal ik de grootte van het systeem" onder het menu "Informatie" bovenaan en dan onder "Zonneboiler zelf installeren in uw woning".

Wat komt daar verder allemaal nog bij?

Bij andere leveranciers zullen ze vooraf misschien nog wel vertellen dat u ook nog wat leidingen en koppelingen nodig heeft maar daarmee bent u er nog niet helemaal.
Om teleurstellingen en onvoorziene kosten te voorkomen vindt u hieronder een opsomming van materialen en/of gereedschappen die u ook nog nodig hebt voor een goede en veilige installatie van uw zonneboilersysteem.

Leidingen, koppelingen en andere installatiematerialen

  • u kunt natuurlijk met koperen leidingen (12, 15 of 22mm) werken maar vanwege de hoge temperaturen mag u deze niet solderen dus alles moet met knelkoppelingen. Bovendien dienen de alle leidingen in het collectorcircuit te worden geisoleerd met Hoge Temperatuur leidingisolatie want gewone cv-leidingisolatie smelt van de leidingen af. Als u de prijzen van de koperen leidingen, koppelingen en isolatie bij elkaar optelt en vergelijkt dan komt u waarschijnlijk net zoals vrijwel alle installateurs tot de conclusie dat u beter kunt werken met

  • Waterway of WIP-Flex flexibele dubbele rvs ribbelbuizen die al zijn voorgeisoleerd en soeciaal voor zonneboilers zijn gemaakt. U kunt deze aanschaffen in lengtes van 5 - 50m (per 5 meter) en deze zijn heel eenvoudig op maat te maken. Dat bespaart niet alleen heel veel koppelingen (met kans op lekkages) maar vooral ook heel veel tijd want dit werkt uitermate snel en eenvoudig. U vindt deze leidingen en allerlei bijpassende koppelingen onder "zonneboilers" en  "losse onderdelen" in onze webshop.

  • Bij een "op dak" montage bij een pannendak of bij montage op een plat dak zult u een geschikte dakdoorvoer voor de leidingen nodig hebben.

  • Propyleen Glycol voor vorstbescherming en als anti-corrosie van het gehele collectorcircuit. In theorie niet nodig in een leegloopsysteem maar zeker wel in een drukgevuld systeem. Als een collector ooit bevriest is hij meestal niet meer te repareren en dient u deze te vervangen door nieuwe en is niet alleen een kostbare aangelegenheid maar ook heel wat werk. Ook corrosie kan na verloop van jaren behoorlijke schade aanrichten en ook daartegen beschermt de glycol. In zonneboilers mag alleen propyleen glycol worden toegepast, een niet giftige of schadelijke glycol soort die ook in levensmiddelen en make-up wordt toegepast. Ethyleen glycol zoals die in auto's wordt toegepast is wel giftig en mag absoluut niet worden gebruikt.

 

Elektriciteit

Indien er een wandcontactdoos met randaarde aanwezig is in de buurt van de besturingskast hoeft u geen enkele voorziening te treffen. Zo niet dan dient u een wandcontactdoos aan te (laten) leggen, dit mag op een bestaande groep. Het gehele systeem wordt aangesloten met een enkele stekker.

Gereedschap

Buiten het normale doe-het-zelf gereedschap zoals hamer, schroevendraaiers, boormachine, een bahco of wat steek- of ringsleutels kunt u verder nodig hebben;

  • slijptol met steen doorslijpschijf om pannen op maat te slijpen (indien nodig, meestal wel)
  • eventueel (latex) wegwerphandschoenen als u Flexim gaat gebruiken
  • eventueel een buigijzer voor de koperen buizen als u die gebruikt en liever buigt dan knietjes gebruikt.

Klim, hijs- en takelmateriaal

Bij de kleinere zonnecollectoren en een niet te hoog dak is het eventueel mogelijk om met een of twee ladders te werken.
Bij de wat grotere collectoren en zeker als het dak wat hoger is of moeijlijker is te bereiken adviseren wij sterk om een stevige (rol)steiger te  plaatsen met een werkplateau op de hoogte van de dakgoot en deze stevig vast te zetten. Dergelijke steigers zijn voor een redelijke prijs te huur via de bouwmarkten of rechtstreeks bij landelijke verhuurbedrijven zoals Boels (www.boels.nl) of Bo-Rent (www.borent.nl). Als u niet al te zeker bent op een dak kunt u bij deze bedrijven ook valbeveiligingen huren waarmee u uzelf kunt beveiligen.