Winkelwagen

Algemene Info over Hotfill systemen

Het verwarmen van water in een wasmachine of vaatwasser gebeurt normaal gesproken elektrisch. Dat duurt niet alleen langer maar gebruikt ook veel meer energie dan verwarmen met gas (of beter nog met een zonneboiler) terwijl het ook veel duurder is.

Wasmachine
Als u wast op temperaturen van 60 graden of nog hoger dan verbruikt uw wasmachine 1 tot 2 kWh per keer (ca € 0,50) en als u dat 100 keer per jaar of meer doet dan loopt dat behoorlijk op. Bij wasbeurten op 90 graden geldt dat uiteraad nog sterker.

Vaatwasser
Bij een vaatwasser, die in de meeste huishoudens iedere dag draait, ligt het verbruik ook op minimaal 2 kWh per keer (ca € 0,50) en dat is een enorme energieverspilling en een van uw grootste kostenposten wat elektriciteitsverbruik betreft.

Hotfill
Het verwarmen van het water in uw wasmachine of vaatwasser hoeft niet elektrisch te gebeuren maar kan ook door uw machine te vullen met warmwater van uw warmwaterinstallatie. Dat vullen met warmwater heet in het engels "hotfill".
Als uw warmwater door gas wordt verwarmd bespaart u al ongeveer 50% op de kosten en als u een zonneboiler heeft dan loopt de besparing nog veel verder op want die warmte kost helemaal geen brandstof.
Er bestaan wasmachines en vaatwassers (bijvoorbeeld voor hotels) die standaard zijn voorzien van zowel een warmwateraansluiting als een koudwateraansluiting maar deze zijn helaas zeldzaam en bovendien zeer duur.

Uw bestaande wasmachine of vaatwasser met een hotfill gebruiken
Als u in de buurt van uw wasmachine of vaatwasser ook een aansluiting heeft voor warmwater dan loont het om een Hotfill systeem toe te passen. Een Hotfill systeem beschikt over 3 slangaansluitingen, een voor de koudwater aansluiting, een voor de warmwater aansluiting en een voor de wasmachine of vaatwasser. Het Hotfill systeem zorgt ervoor dat de voorwas of het voorspoelen met koudwater gebeurt en de hoofdwas met warmwater met een instelbare temperatuur. Daarvoor wordt in de Hotfill mengkraan het koude water gemengd met het warme water zodat het op de ingestelde temperatuur naar de wasmachine/vaatwasser gaat. Uiteraard kan deze temperatuur nooit hoger worden dan de temperatuur van het warme water, in de meeste gevallen 60 graden Celsius. Bij hogere wastemperaturen zal er dus toch nog elektrisch moeten worden bijverwarmd maar wel veel minder.

Een Hotfillsysteem heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • bespaart veel energie en dus het milieu
  • bespaart aanzienlijk op de energiekosten (terugverdientijd 5-6 jaar)
  • verkort de wastijd door de snellere opwarming
  • spaart het verwarmingselement in uw machine (het onderdeel dat het vaakst kapot gaat)

Wilt u weten hoeveel U kunt besparen met uw wasmachine of vaatwasser met een Alfa-Mix?
- download dan hier een voorbeeldberekening (Adobe pdf bestand) met gemiddelde waardes of
- heeft u Microsoft Excel tot uw beschikking? Dan kunt u hier het Excel  bestand downloaden
   waarmee eerdergenoemde voorbeeldberekening is gemaakt.
   Daarin kunt u uw eigen  gegevens invullen en dan ziet u precies wat U gaat besparen met uw
   (vaat)wasmachine bij uw manier van wassen.

Wilt u meer weten over onze Alfa-Mix Hotfill voor wasmachines en vaatwassers?
Download dan hier de brochure.