Winkelwagen

Zonneboiler zelf installeren, wat moet je daarvoor kunnen?

Zelf een zonneboiler installeren klinkt als een complexe klus voor een doe-het-zelver.
Omdat de meeste doe-het-zelvers dit nog nooit hebben gedaan (en waarschijnlijk ook niemand kennen die het al eens heeft gedaan) is het moeilijk in te schatten wat er allemaal bij komt kijken en wat je er voor moet kunnen. Toch valt dit in de praktijk enorm mee want heel veel doe-het-zelvers hebben zonder dat ze het weten al eens klussen gedaan die vergelijkbaar zijn met het installeren van een zonneboiler.

Wij zijn geen dozenschuiver met service tot de deur!

Om te beginnen worden onze systemen geleverd met uitgebreide nederlandstalige handleidingen met afbeeldingen gericht op doe-het-zelvers (dus niet de handleiding van de fabrikant voor installateurs);
- een voor de montage van de zonnecollectoren op het dak
- een voor de installatie van de boiler, de leidingen en de besturing met pomp en leegloopvat
- een voor de ingebruikname en het gebruik van het systeem

Wij gaan er in principe ook van uit dat je het systeem zelf komt ophalen want dan kun je onze demonstratie opstelling bekijken waarin goed is te zien hoe alles moet worden gemonteerd.
Bovendien zijn wij ook achteraf gewoon bereikbaar voor vragen en eventuele problemen.

Twijfel je na het lezen van alle informatie op deze website nog steeds of het wel mogelijk is in jouw woning of welk systeem je nu het beste kunt kiezen?
Pak dan de telefoon en bel ons. Als het mogelijk is proberen we telefonisch te helpen maar in sommige gevallen kunnen we ook langskomen om ter plekke te adviseren.

Maar wat moet je nu zelf kunnen?

Als we uitgaan van een normaal huis met een pannendak en een warmwatervoorziening
(HR-combi, cv-ketel met boiler, geiser etc) op zolder dan kun je zelf een zonneboiler installeren
als je ook (of met hulp van vrienden of familie);

- een dakvenster met gootstukken zou kunnen installeren
  (het installeren van zonnecollectoren op het dak is feitelijk eenvoudiger want je hoeft er geen gat
  voor te zagen in het dak en bij een venster wel)
- zelf met knelkoppelingen een waterleiding met een kraan kunt aanleggen of zelf een radiator kunt
  aanleggen of verplaatsen. Bij zonneboilers worden alleen knelkoppelingen of schroefkoppelingen
  gebruikt. (Omdat het water van de zonnecollectoren onder druk warmer kan worden dan 100
  graden Celsius wordt er niet gesoldeerd!) 

Is dat dan alles?
Er zijn natuurlijk wel verschillen, om de zonnecollectoren op het dak te monteren moet je minimaal met twee personen zijn (voor de grotere zonnecollectoren zelfs met 3 personen) en je moet natuurlijk wel veilig op een dak durven en kunnen werken.
Wij adviseren om een steiger te lenen of huren met een werkplateau op het niveau van de dakgoot. Vanaf de steiger zijn eenvoudig voldoende dakpannen te verwijderen. Na het bepalen van de plaats van de zonnecollector komt er een steunbalkje op de panne-latten en daarna kun je de zonnecollector(en) omhoog hijsen en op het dak leggen.
Voor het veilig omhoog hijsen van de zonnecollectoren kunt u van ons de benodigde hulpmaterialen en touwen lenen.
In tegenstelling tot vrijwel alle andere zonnecollectoren op de markt beschikken die van ons over twee flexibele aansluitslangen voor de aan- en afvoer die gelijk door een 10 mm gat naar binnen gaan. Op het dak hoeft u dus geen leidingen of koppelingen te monteren, dat kan allemaal veilig en veel comfortabeler binnen.
Vanaf deze aansluitslangen worden twee 12 mm koperen buizen gelegd naar de besturingskast (met daarin de besturing, pomp en het leegloopvaatje). Vanaf die besturingskast gaan weer twee 15 mm koperen leiding naar de boiler.
Op de boiler zitten verder nog twee water-aansluitingen, een onderaan waar u de koudwaterleiding op aansluit en een bovenaan waar het warme water uitkomt en die u aansluit op de koudwateraansluiting van uw warmwaterapparaat.
Er hoeven dus maar heel weinig leidingen te worden gelegd en er zijn zeker geen ingewikkelde constructies.
Al deze leidingen moeten nog wel worden geisoleerd met Hoge Temperatuur buisisolatie (gewone cv-buisisolatie kan niet tegen deze hoge temperaturen).
Daarna nog de stekkers van de twee temperatuursensoren op de besturingskast insteken, het systeem vullen met water (geen speciale pomp nodig) en dan kan de 230V stekker erin.

Echt moeilijk is het dus zeker niet maar het kost wel wat tijd. Een ervaren monteur doet dat natuurlijk sneller dan een doe-het-zelver die dit voor het eerst doet. Een installateur zal toch zeker twee mandagen in rekening brengen voor de installatie en die kosten kunt u zich besparen door het zelf te doen.